Mozogj jól! – életmódváltó program
Dátum
2021. 04. 21. szerda
Leírás
Közösségvezérelt helyi fejlesztésekhez kapcsolódva a Mozogj jól! – életmódváltó programot azért hoztuk létre, hogy az ülő életvitel problémájának komplex megközelítésével mutathassunk be megoldásokat a megvalósítás során bekapcsolódó veszprémi lakosoknak. A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-01178 azonosító számú program közösségi eseményei, rendezvényei a Magyar Állam és az Európai Unió támogatása révén ingyenesek a veszprémi lakosoknak.

Vállalkozásunk, a Mozdulat és képzelet Kft. a rekreáció, az egészségnevelés, a szabadidő aktív eltöltése területén tevékenykedik. Családi vállalkozásunk Veszprémben működik 2014 óta.
Az elmúlt évtizedek robbanásszerű változásai hazánkban is gyökeresen átalakították a lakosság életmódját: egyre több az üléssel töltött idő, a munkavégzés is többnyire ülő testhelyzetet jelent, általában az étkezés, közlekedés is ülve történik, ha lehetséges. Ezen túlmenően a szabadidős tevékenységek is jelentősen megváltoztak, ezek nagyobb része monitorok előtt, ülő helyzetben telik. Az ülő életvitel széleskörű általánossá, sokszor kizárólagossá válása rontja a lakosság általános egészségi állapotát, életminőségét, életkilátásait.
Projektünk hat fő pillérre épül, melyek segítségével a résztvevők elindulhatnak az ülő életmód aktívvá alakításának útján.

Az ülő életmód rendkívüli módon elronthatja az egészséges mozgásmintákat, mozgáskészséget. Az első modul a sport világában már régóta használt smr-hengerek és labdák használatát mutatja be és gyakoroltatja a résztvevőkkel. A cél az izomzat alkalmassá tétele a megváltozó, aktívabb igénybevételre.


A projekt során követendőként bemutatott aktív/álló munkahely legfontosabb feladata az, hogy tudatos testtartás-kontrollal fenntartható legyen a neutrális gerinctartás. A második, testkarbantartási modul részeként testtudat javító, alapvető mozgásokat újratanuló, átmozgató gyakorlatokat, helyes, tudatos testtartást felépítő rutinokat tanítunk meg.

A projekt harmadik modulja során gyakorlati workshop formájában ténylegesen létrehozunk többféle kipróbálható aktív/álló munkahely prototípust. Ebben a modulban mutatjuk be azokat a munkavégzésre is alkalmas testhelyzeteket, melyek a jövőben folyamatosan variálhatóak, így az új ergonómiai viszonyok között dolgozva biztosítható a folyamatos fizikai aktivitás is és a neutrális gerinctartásra figyelés is.

A negyedik projektelem során arra biztatunk mindenkit, hogy lehetőségei szerint próbáljon rendszeresen sportolni. Mi egy évtizede nordic walkingozunk, mely az egyik legjobb teljes testet átmozgató mozgásforma. A jelentkezőknek megtanítjuk a sportszerek szakszerű használatát, valamint a nordic walking alaplépéseit. Ezen túlmenően gyakorlási lehetőségeket is szervezünk számukra, melyeket a veszprémi Gulya-domb erdei ösvényein vezetünk majd csoportos aktivitási lehetőségként.

Ötödik modulként egyéni állapotfelmérést fogunk végezni. A projektbe kapcsolódáskor egyéni fizikai és életmód állapotot mérünk fel. A projekt végén igény szerint lehetőséget biztosítunk a felmérés megismétlésére és a kiindulási állapottal való összevetésre. A kitartást, motivációt kívánjuk támogatni ezzel a szolgáltatással.

Projektünk hatodik elemeként online előadásokat szervezünk az életmódváltás szempontjából érdekes kérdésekről, úgymint: Mi a baj a sok üléssel?, Az új szokások kialakításának pszichológiai sajátosságai, a Mire figyeljünk, ha rendszeresen futni kezdünk?, valamint A jóga szerepe az életmódváltásban és további más témakörökben.

Weboldalt indítottunk www.eletmodvalto.com címen, mely sok-sok háttér-információval igyekszik támogatni a változtatás folyamatát.


Életmódváltó néven facebook oldalt üzemeltetünk, melyen saját tartalmainkat posztoljuk, de olyan érdekes írásokat is megosztunk, melyek életmódváltó rendszerünkbe beilleszthetőek.

A projekt programjaira előzetesen weboldalunkon lehet regisztrálni: www.eletmodvalto.com ,
további érdeklődés az e-mail-en, vagy a 06 20 9106 522 telefonszámon lehetséges.


https://vehir.hu/cikk/59844-kulteri-jogapont-epul-veszpremben